Øjen-undersøgelse

Øjen-undersøgelse


Er en af Dansk Kennel Klubs og Klubben for Små Hunderacers avlsanbefalinger til Coton De Tulear, undersøgelsen finder sted første gang, når hunden er 12 mdr. gammel og gentages 1 gang årligt så længe hunden bruges i avl. Resultatet registeres på hundens stamtavle i Hundeweb.dk.


Hunde, der bruges i avlen skal være Clear.

Øjenundersøgelse - Hvad er det?

Øjenundersøgelse, også populært kaldet ”Øjenlysning”, er en betegnelse for en systematisk øjenundersøgelse med henblik på at diagnosticere arvelige øjensygdomme. På grundlag af undersøgelsen udfærdiges en attest til ejeren. På attesten står der, om hunden har tegn på arvelige øjensygdomme, og hvilke sygdomme det i givet fald drejer sig om.


ECVO attest

Den attest, som bruges ved øjenundersøgelser i Danmark, er den samme, som bruges i mange andre europæiske lande. Den er udformet af ECVO (European College of Veterinary Ophthalmologists) og kaldes derfor en ECVO-attest.  En ECVO attest vil i langt de fleste tilfælde have en gyldighed på 12 måneder.


For at udstede en ECVO attest skal der gennemføres en fuldstændig undersøgelse af øjnene. På ECVO attesten er øjensygdommene opdelt i hhv. medfødte og erhvervede øjensygdomme. Disse betegnelser siger ikke noget om, hvor vidt sygdommene er arvelige eller ej. De hentyder alene til hvornår i hundens liv, sygdommen kan diagnosticeres. Medfødte øjensygdomme er tilstede ved fødslen og kan derfor diagnosticeres tidligt. Erhvervede øjensygdomme bliver derimod først synlige senere i hundens liv - selvom flere af dem er arveligt betinget.   


Læs mere på DKK's hjemmeside her